Radio stanice sa regije Balkana – / Recenzija aplikacije za Android

ExYuDroid Internet Radio - aplikacija za android

Aplikacije za Android sa teritorije Bosne i Hercegovine nisu tako česte,pa kada otkrijete jednu od njih i koristite je svakodnevno, već mjesecima, onda je možda i vrijeme da napisem koju riječ i da podjelim ili ruže ili trnje. :-)

Bajić Duško nam je podario jednu jednostavnu, ali nadasve korisnu aplikaciju gdje je na jednom mjestu sabrano 180 Internet radio stanica sa regije Balkana.
Aplikacija je mala, malo neobicnog umjetničkog dizajna i ne zahtjeva puno od telefona. Ako imas Android od verzije 2.2 i preko, možes je instalirati. Već je to uradilo preko 5 000 ljudi i na Play Store je aplikacija dobila prosječnu ocjenu od 5/5 zvjezdica.

mensurmuhic.wordpress.com slika ExYuDroid Internet aplikacije - recenzija  

Pri otvaranju ExYuDroid Internet Radio aplikacije susrećete se sa sučeljem koje se sastoji od plave pozadine i jednog dugmeta na vrhu koji otvara listu radio stanica, koji se opet sastoji od tri pojedinacne liste, Stanice, Favoriti, Istorija (vidi sliku iznad).
U sredini ekrana je veliko play dugme kojom pokrećete i gasite zvuk radio stanice. Možete da napravite svoju vlastitu listu omiljenih stanica i da imate kao Favorití. kao i da potražiti stanicu kao i da pogledati listu ranije otvorenih stanica, pod Istorija.
Na bežičnoj mrežnoj konekciji aplikaciji uzme par sekundi da starta striming zvuka radio stanice i većina stanica radi bez zastoja ili trzanja. Pojedine stanice imaju malih pauza u radu, ali taj problem nije izazvana aplikacijom nego lošom Internet konekcijom ili strimom same Internet radio stanica koju slusate.

ExYuDroid Internet Radio aplikacije nema nikakvih posebnih zahtjeva sem da imate pristup Internetu, jer se stanice strimaju. Testirao sam aplikaciju i preko mobilnog interneta i radi isto kao i preko kućne bežične mreže.
ExYuDrid Internet Radio radi odlično i kada je telefon pod pritiskom rada drugih programa, radi bez zastoja i trzanja u pozadini, nema problema sa Android sistemom pri zvučnim notifikacijama, zvonu, vibracijama i sl.
Opcija Postavki je tu ali su tu samo podaci o imenu i funkciji aplikacije i kontakt-podataka o autoru, Dusku Bajiću.

Aplikacija je zadnji put updatirana u aprilu ove godine i Duško je sklonio linkove koji nisu radili i dodao nove, ispravio bugove.

Autor aplikacije kaže da je radi u slobodno vrijeme, pa ja sada ne bih da pretjerujem i da tražim još malo funkcionalnosti za aplikaciju kao np. informaciju ili notifikaciju o tome  koja pjesma je trenutno na radiju, (ova funkcija postoji, do mene je i do informacije koju salje radio stanica :-)  izbor ili o tome da li je stereo ili mono kanal, ekvilajzer :-) funkciju uspavljivanja… Nadam se da to dolaze kasnije, jer ovo može da bude Android hit aplikacija za regiju Balkana.
Ja je dosta koristim tako da telefon kopčam kablom sa stereo uređajem i dobijem bolji zvuk :-)

ExTuDroid Internet Radio je besplatna aplikacija i dostupna je ovdje na Play Store.

Nadam se da ce te i vi na Play Store visoko ocjeniti aplikaciju kao što sam i ja već uradio.

PREPORUČUJEM – 6/10 Zvijezdica

Cestitam Dusku. :-)

Edit: Autor je napravio i video klip koji pokazuje kako aplikacija radi na telefonu i postavio ga na YouTube:

http://www.youtube.com/watch?v=BsTqIXYYgpA&list=UUyUmDEvh8Coxd0oVMrPghRQ&index=1&feature=plcp

Advertisements

7 thoughts on “Radio stanice sa regije Balkana – / Recenzija aplikacije za Android

 1. Interesantno i za svaku pohvalu. Čini mi se da je riječ uglavnom o nešto većim i poznatijim radio stanicama na listi. Bilo bi lijepo vidjeti tu i neke manje, lokalne radio stanice… barem kao neki dodatni poticaj za rad u ovim teškim vremenima.
  Volio bih vidjeti na listi i moj radio Bobovac :)

  • Nadam se da ce nas autor programa cuti jedan dan, jer bi mogao da od one aplikacije napravi bas jednu od vecih hit-applikacija za regiju… I da, vjerovatno ima i manjih stanica, a ja mislim da on negdje kaze da ako neko hoce da vidi svoju stanicu u listi da mu posalje mail…

 2. Povratni ping: 10 besplatnih aplikacija za Android bez kojih se može – ali nije zabavno :) « Mensur Muhić

 3. Postovani,

  Slucajno sam ugledao ovaj blog u rezultatima pretrage, te se prijatno iznenadio recenzijom. Moje ime je Dusko Bajic i razvio sam ExYuDroid, kazem opet u slobodnom vremenu. Trenutno spremam update, nakon kojeg ce aplikacija dobiti novi, nadam se prijatniji izgled, te ce sadrzati i nove funkcionalnosti (neke od njih ste pomenuli u tekstu iznad). Isto tako ce se pojednostaviti dodavanje novih stanica, te korisnici nece morati cekati zvanicni update sa Google Play-a.
  Otvoren sam za sve prijedloge koji se ticu dodatnih korisnih funkcionalnosti koje bi aplikacija mogla da ima.
  Posto ste vec pominjali manje radio stanice, zelio bih opet da kazem da ukoliko zelite da slusate vama omiljenu radio stanicu, javite mi na mejl dubaji@gmail.com i stanica ce biti dodana u sto kracem roku.

  Zelio bih opet da se zahvalim na recenziji.

  Svako dobro zelim,
  Dusko Bajic.

  • Zahvaljujem Dusku, autoru ove aplikacije na kometaru.
   Hvala ti i na ocjeni recenzije, i nadam se da ces nas prijatno iznenaditi sa updatacijom :-)
   Aplikacija ti je super, radi ko zmaj i na Jelly Bean-u 4.1.1 i hvala ti na tome sto si svoj rad podijelio sa nama :-)
   Javi nam se ponovo s akometarom poslije updatiranja, ako se sjetis. :-9

 4. Povratni ping: ExYuDroid Internet Radio – Autor Duško Bajić najavljuje skoru updataciju « Mensur Muhić

 5. Pozdrav, svaka cast za recenziju. Super je. I svaka cast Dusku. Nek se nesto moderno i kod nas desava :) Pitanje za Mensura: mozemo li ocekivati recenziju nove aplikacije kod nas u Bosni sto je izasla Missy se zove?

Ostavi komentar...

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s