Demografska slika korisnika GOOGLE+ društvene mreže u svijetu i Bosni i Hercegovini

Demografska karta korisnika društvene mreže GOOGLE+

Demografska karta korisnika društvene mreže GOOGLE+

Statistika je zeznuta nauka i često varljiva, ali je u pojedinim slučajevima i veoma interesantna. Naletio sam na Internetu na jedan jako dobar članak, tačnije jedno istraživanje, koje do u detalje donosi statistiku o strukturi korisnika Googla+ društvene mreže u svijetu, a nasao sam i podatke za Bosnu i Hercegovinu.
Google+ je socijalna mreža stvorena od Google korporacije i trenutno se nalazi u velikom usponu i osvajanju dijelova tržišta.

I prije je bilo zamjerki i da je udio žena na Google+ socijalnoj mreži premalen i da Google nedovoljno radi da taj trend promjeni na bolje. I da je udio geek-ova, (zaljubljenika u IT tehnologije), daleko veći nego na konkurentskom FaceBook-u. Ovo zadnje  istraživanje je pokazalo da su te pretpostavke uglavnom i tačne.

Statistika korisnika Google+ za cijeli svijet:

Većina korisnika, tačnije, 43.8 % žive sami, a 26,74 % su u braku i 41.99 % su došli na Google+ radi prijateljski veza, 32 % je u potrazi za grupama ili mrežama, a 13 %  u potrazi za partnerom, dok 12 % traži ljubavne veze.  

Žene: 28.77% – Muškarci: 70.38%  (Prosjek za cijeli svijet)

Što se tiče starosne dobi, velika većina je izmedu 18-s4 godina. Njih je 50,4%, a 55+ godišnjaci su zastupljeni sa 6%. Najviše je studenata, a od zemalja na prvom mjestu je USA, slijedi Indija, Brazil i Engleska… tim redom…

Statistika korisnika Google+ za Bosnu i hercegovinu:

  Statistika za upotrebu Google+ mreže u BiH je slična svjetskim podacima i razlikuje se veoma malo od gore navedenih brojeva.

Zastupljenost Bosanki na Google+ je malo manja od svjetskog prosjeka i iznosi 25,34 %, nešto je vise mladih od 18 do 24 godine 64% i kao što je bilo za očekivati, gradovi su Sarajevo sa 34%, slijede Banja Luka pa Tuzla, Mostar, Zenica, Bijeljina, Doboj, Bihać…

Na ovom linku ovdje nalazi se statistika za Google+ 2012 za BiH, a interesantna svar je da postoji i lista nečega sto su pisci izvještaja nazvali “Notable Users of Google+ in Bosnia and Herzegovina” ili u nekom slobodnom prevodu: najzastupljeniji korisnici Google+ u Bosni. Statistika “vrijednijih” :-) članova postoji i za Facebook  i još par drugih socijalnih mreža.

Ako ste zainteresirani da pročitate i saznate više i detaljnije o ovome demografskom istraživanju u vezi Googla+ mreže, link je ovdje.

Advertisements

Ostavi komentar...

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s