Igre živaca oko ažuriranja Android mobilnih telefona – ovaj put Sonny

Sonny Xperia JellyBean ažuriranje logo - Mensur Muhic blog

Ili …Androida updatacija za Sonny Xperia seriju iz 2011 možda ipak dobije Jelly Bean, poenta je na možda…

Ahilova peta svih Android mobilnih uređaja je, bez dvoumljenja,  ažuriranje. Google, tvorac Android platforme, je poprilično agilan u vezi lansiranja ispravki sistema i novih verzija, ali sta to vrijedi kada prozvodači telefona nikako da nadju neki dobar metod da te izmjene na operativnom sistemu dospiju do vlasnika telefona u nekom razumnom vremenskom roku.

Recimo, ova zadnja verzija Androida 4.1 ili Jelly Bean, je u odnosu na prijašnje verzije brža i laganija za rukovanja, za cijelu svjetlosnu godinu, ali to sve pada u vodu pošto ogromna većina vlasnika telefona iz prošle godine to nikada neće vidjeti na svojim uređajima.

Dosadašnji problem prozvodjača telefona je taj da oni po svaku cijenu žele da “vanilla” Android platformu pokriju i sakriju sa svojim vlastitim sučeljem. HTC recimo ima Sence UI, a isto važi i za ostale proizvodjače: Motorola, Sonny, Samsung jer svako od njih ima svoj UI.

Ja sam do nedavno koristio HTC telefone sa njihovim sučeljem, a u zadnje vrijeme Samsungov telefon iz Nexus serije, koji je bez ikakvog specijalnog korisničkog sučelja, cisti Android i razlike u funkcionalnosti nema! Sučelje prizvodjaca, mogu slobodno da tvrdim, skoro pa ništa ne doprinosi poboljšanju funkcionalnosti telefona, naprotiv! Samo uzima nepotrebno mjesto na memoriji  i usporava rad telefona, brespotrebno ga opterecujuci resurse.

E ta sučelja su i najveći problem Androida, jer da bi nam updatirali telefone sa novim verzijama Androida, proizvođači trebaju da prilagode i svoje staro sučelje tim promjenama. I to ide veoma teško, pošto to zahtjeva nova ulaganja u obliku rada programera i njihovog radnog vremena, koje im treba oduzeti od rada na novim telefonima. Pa je onda najlakše, sto i većina prizvodjača radi, odustati od azuriranja platforme već nakon godinu dana.

Evo posljednja igra živaca sa musterijama dolazi u reziji Sonny-a i njihovog azuriranja u Jelly Bean, Xperija serije iz 2011. Znači, radi se o seriji pametnih telefona koja je stara tek nepunu godinu dana i koji bez problema pokreću custom verzije 4.1 Androida.
Te nećemo updatirati, (kaze jedan od menadzera Sonnyja na svom blogu), te hoćemo, kaze drugi zaposlenik je na svom Twiteru. On pise da Sonny istražuje mogućnosti da updatira sve Xperia telefone iz 2011 u Jelly Bean…

Poruka prozvodjacima: Pustite nas na miru sa ovom vrstom gluposti i razdvojite vase UI od operativnog sistema tako da imamo izbor, da li da koristimo čisti Android ili Android sa vašim luncherom. Hvala.

Advertisements

2 thoughts on “Igre živaca oko ažuriranja Android mobilnih telefona – ovaj put Sonny

Ostavi komentar...

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s